MOŽEMO LI IMATI SVE?

Institut ZAPOSLENA MAMA i Visoko učilište Algebra
pozivaju Vas na Women’s Empowerment Forum (WEF)

“Kako uspješno balansirati privatno i poslovno
u obiteljima s dvije karijere?”

 

Obiteljska situacija značajno utječe na poslovni život, kao i obrnuto. Znatno je jednostavnije, ugodnije i sretnije živjeti ukoliko oba područja dobro funkcioniraju. Zahtjevi posla su sve veći i ulaze u privatno vrijeme pogotovo ukoliko volite svoj posao i posvećeni ste ostvarenju poslovnih ciljeva. No svi imamo privatne obaveze te pokušavamo uskladiti sve životne uloge.

Izazovi su veći kod parova s dvije karijere u obitelji

Situacija se dodatno komplicira ukoliko su oba životna partnera posvećena razvoju karijere. Tu često govorimo o odgovornosti poslodavaca koji trebaju organizirati posao uzimajući u obzir i privatne potrebe zaposlenih, ali skloni smo zaboraviti da je veliki dio odgovornosti za organizaciju posla i privatnog života i na nama samima.
Veće izazove pri tome imaju žene jer kao što je dobro poznato još uvijek obavljaju veći dio kućanskih poslova i brige za djecu, što znači da se vjerojatno mogu manje posvetiti razvoju karijere u onim godinama kad je to najvažnije, a kad se obično događa sve važno– i proširenje obitelji i mogućnosti razvoja karijere. Parovi se nerijetko odluče za razvoj jedne karijere u obitelji kako bi život funkcionirao. Ali, gledajući statistike razvoda brakova, kao i okruženje, lako se uočava da je izazovno uskladiti posao i privatni život parova s dvije karijere u obitelji.

Tko stoji iza uspješnih žena?

Obično se kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a iza svake uspješne žene druga žena – obično mama. No je li to zaista tako? Postoje li drugi modeli? Što nam donose nove generacije i njihova očekivanja od privatnog života i posla? Također, kaže se da žena drži tri kuta kuće, a muškarac četvrti i ženu. Pokušat ćemo otkriti kako to zaista funkcionira u praksi.

Progovaramo o očekivanjima od rodnih uloga, životnim izborima…

Uz gostovanje prof. dr.sc. Željke Kamenov, redovne profesorice socijalne psihologije na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagreba, koja se u svom nastavnom i istraživačkom radu bavi položajem žena na tržištu rada kao i područjem bliskih odnosa te rodnih uloga, otvorit ćemo značajnu temu očekivanja od rodnih uloga, životnih izbora koji iz toga proizlaze te načina kako efikasno, partnerski upravljati s obiteljima u kojima su roditelji s dvije karijere.

Kako dobiti sve?

Kako izaći na kraj s tim izazovima i što sami parovi mogu napraviti da međusobno podrže razvoj karijere druge, obično „bolje“ polovice para. Ključ je u pristupu 50:50, odnosno partnerskoj podjeli uloga u privatnom životu. Na poslu smo obično dobri u podjeli zadataka s kolegama. Zašto taj način upravljanja ne prenijeti i na kućnu adresu, na životno partnerstvo?

Govoriti ćemo o efikasnim 50:50 strategijama upravljanja partnerstvom, odnosno kako ono što smo naučili na edukacijama poslovnog usavršavanja efikasno prenijeti na privatni život i ostvariti maksimum na oba polja – privatnom i poslovnom.

Dođite sa životnim partnerom/partnericom kako biste zajednički spoznali kako efikasno koristiti strategije partnerstva 50:50. Da pokažemo kako može biti jednostavno, a za vas efikasno za partera/partnericu osiguravamo gratis ulaznicu.

​Dobit ćete odgovore na pitanja:

 •  zašto po inerciji završimo u određenoj rodnoj ulozi
 • kako uspješno upravljati partnerskim odnosima kod kuće
 • što iz poslovnih edukacija možemo primijeniti kod kuće
 • kako donositi odluke koje su obostrano korisne za oba partnera
 • kako podržati partnera/-icu u razvoju i zašto je to važno
 • zašto je važno potaknuti partnera/-icu na preuzimanje poslova većeg stupnja odgovornosti na poslu

​Kome se obraćamo:

 • poslovnom i javnom sektoru, ambicioznim muškarcima i ženama, parovima
 • svima onima koji žele napredovati u karijeri
 • svima onima koji žele sretan život i uspješnu karijeru
 • ženama koje žele poslovno biti još uspješnije
 • muškarcima koji žele podržati svoje partnerice u razvoju karijere

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Visoko učilište Algebra, Ilica 242, Zagreb
utorak 3.10. 2017., od 9.30 – 13.00 sati

 

PROGRAM:

09:30 – 10:00  Registracija i dobrodošlica – jutarnja kava i okupljanje
10:00 – 10:05  Pozdravi
10:05 – 11:00  Prof. dr. sc. Željka Kamenov: “Kako uspješno balansirati privatno i poslovno u obiteljima s dvije karijere?”
11:00 – 11:40  Panel diskusija “Kako imati sve – obitelj i karijeru?” – Marina Morić (Vipnet), Ana Zrno (Algebra IgBS MBA stipendistica), Hrvoje Sarić (Iskon)
11:40 – 12:00  Dodjela MAMFORCE Standarda
12:00 – 12:30  Partneri u akciji, priče iz života – Manuela Šola & Nikola Žinić te Ksenija & Zlatko Galešić (Ina)
12:30 – 13:00  Druženje – networking

GOVORNICI:

Otvorenje i moderiranje:

Mr. sc. Diana Kobas Dešković stručnjakinja je za područje ženskog lidershipa, uspostavljanja ravnoteže između raznih životnih uloga i općenito zdravog pristupa životu. Svojim radom pomaže ženama izraziti njihove stvarne želje i ambicije kroz ostvarenje osobnih poslovnih i životnih ciljeva.

Idejna je začetnica i kreatorica MAMFORCE© metode kojom se podržava rodna ravnopravnost i razvoj obiteljski odgovornih radnih okruženja koja stvaraju sretne, zadovoljne i angažirane zaposlenike. Promovira važnost osiguravanja radnih uvjeta za usklađenje privatnog i poslovnog života kao i uvjeta za nesmetani razvoj karijera zaposlenih majki i žena općenito. Završila je MBA na IE Business School u Madridu, te magistrirala i diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Educirana je i u području transakcijske te geštalt psihoterapije. Karijeru je razvijala u Plivi na raznim rukovodnim poslovima u području marketinga i komunikacija, nakon čega se upustila u razvoj vlastitih poduzetničkih inicijativa. Certificirana je kao Executive Coach pri Academy of Executive Coaching iz Londona, koji je nadogradila daljnjom edukacijom u području razvoja lidershipa Kroz spoj raznolikog obrazovanja i iskustva.
Diana u svom radu koristi zaista jedinstven pristup koji kombinira osobni razvoj, lidership i razvoj praktičnih vještina. U sretnom je braku i majka dva osnovnoškolca.

Gošća predavačica:

Prof. dr. sc. Željka Kamenov je redovita profesorica na Katedri za socijalnu psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnica je na preddiplomskom, diplomskom, specijalističkom i doktorskom studiju psihologije, a surađuje i na doktorskim studijima glotodidaktike, kineziologije i socijalnog rada.
Njeni istraživački i stručni interesi usmjereni su na područje socijalne kognicije (pojam o sebi i drugima, atribucijski procesi, samoregulacija, stereotipi, stavovi) kao i na područje bliskih odnosa (privrženost u odrasloj dobi; ljubavni, prijateljski i obiteljski odnosi u odrasloj dobi; rodne uloge). Vodila je niz domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, među kojima su «Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima» te «Rodne, generacijske i kulturalne razlike u izražavanju ljubavi među bračnim partnerima». Kao mentorica, pomagala je pri izradi više od 80 diplomskih i magistarskih radova te osam doktorskih disertacija.
Objavila je više od 50 znanstvenih radova, 10 znanstvenih i stručnih knjiga te desetak poglavlja u knjigama iz područja socijalne psihologije.

Partneri u akciji:

Manuela Šola i Nikola Žinić poznati su par iz kreativne industrije. Oboje su poduzetnici, ujedno i menadžeri s velikom odgovornošću za zaposlene i klijente. Profesionalno je iza njih veliki broj projekata, evenata, klijenata, kampanja.

Manuela je vlasnica jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regiji, Komunikacijski laboratorij, donedavno poznatu pod nazovom Abrakadabra. Aktivno sudjeluje u radu nekoliko relevantnih strukovnih i poslovnih udruženja poput Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Hrvatske udruge poslodavaca. Ambasadorica je ženskog poduzetništva unutar projekta Female Entrepreneurship Ambassadors, a 2009. godine je dobila nagradu u kategoriji najboljih mladih menadžera.

 

Nikola je kreativni direktor i suosnivač jedne od najnagrađivanijih dizajnerskih agencija u regiji. S Bruketa&Žinić OM osvojio je preko 450 priznanja za oglašavanje i dizajn. Odnedavno je tvrtka poslala dio međunarodne mreže reklamnih agencija Grey, najveće svjetske grupacije za komunikacijske usluge te dobila novo ruho koje se očituje kroz promjenu naziva – Bruketa&Žinić&Grey. Time su postali kreativni hub za Europu, što je veliki uspjeh za u globalnim razmjerima malu agenciju.

Zajedno su roditelji jednogodišnje djevojčice, a Nikola uz to i tata dva tinejdžera.

 

Ksenija i Zlatko Galešić dolaze iz Ine gdje su zaposleni zadnjih šest odnosno sedam godina. Oboje su došli u Inu kroz program prepoznavanja talenata GROW što su dosadašnjim zalaganjem i poslovnim rezultatima i potvrdili. Njihov doprinos je prepoznat te su kroz zadnjih devet mjeseci oboje s rukovoditeljskih promovirani na direktorske pozicije.

Panelisti/ce:

Marina Morić vodi odjel Kompenzacija i Benefita unutar Ljudskih resursa u Vipnetu. Svoju karijeru započela je u Vipnetu kao specijalist u odjelu Kontrolinga nakon čega preuzima poziciju Izvršne asistentice predsjednika Uprave na kojoj je, između ostalog, bila uključena u kreiranju strategije kompanije te vodila ključne strateške projekte u dvije operativne zemlje. Diplomirala je ekomomiju, smjer financije, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Dodatna znanja stječe u području Ljudskih potencijala na raznim edukacijama, od kojih je posljednja u sklopu Selectio HR Akademije. Sretno je udana i ponosna majka dvoje djece, sedmogodišnje Sare i četverogodišnjeg Lovre.

Ana Zrno radi kao voditeljice odjela upravljanja poslovnim procesima u TELE2 gdje je zaposlena od 2011. godine na različitim rukovodećim pozicijama, kao voditeljica komercijalnih projekata, te voditeljica odjela za razvoj proizvoda. Prethodno radno iskustvo u telekomunikacijama je stekla u Vipnetu, a karijeru je započela u Siemensu prije sedamnaest godina na poslovima razvoja softvera. Diplomirala je na Zagrebačkom FER-u, a dodatna znanja upravljanja i biznisa upravo stječe na studiju e-MBA u Algebri.
Ana je u sretnoj vezi, majka dvoje djece, trogodišnjaka i devetogodišnjakinje.


Hrvoje Sarić
radi kako voditelj upravljanja kanalima, proizvodima i prodajnim nastupom u Iskonu. Karijerne aspiracije su mu oduvijek bile povezane s prodajom, napretkom i pokretanjem procesa koji mogu učiniti posao boljim i jednostavnijim.Tom se analogijom vodi i u privatnom životu pa uspješno balansira brak, dvoje djece (Vitu i Anu) i dvije mačke. Kad stigne trči, biciklira, angažira se u odboru roditelja ili sa suprugom, povjesničarkom umjetnosti, pogleda izložbu.
Hrvoje nastoji da njegova obitelj kroz probleme „protrči“ no pritom i nešto nauči.
Motiviraju ga ljudi, učenje i dobra energija. Pritom uvijek ima besprijekorno ispeglanu košulju, koju pegla – sam, gledajući utakmice. Trenutno se aktivno priprema za maraton.